ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ



Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι (Girl with a Pearl Earring)
Σκην: Πίτερ Γουέμπερ, Σεν: Ολίβια Χέτριντ (από το μυθιστόρημα της Τρέισι Σεβαλιέ), Φωτ: Εντουάρντο Σέρα, Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλάτ, Μοντάζ: Κέιτ Έβανς, Καλλ. Επιμέλεια: Κριστίνα Σάφερ, Σκηνικά: Σεσίλ Χάιντεμαν, Κοστούμια: Ντίεν Φαν Στράαλεν, Παραγωγή: Μπεν Φαν Ος (Έγχρωμο, 100’, 2003).
Με τους: Σκάρλετ Γιόχανσον (Χριτ), Κόλιν Φερθ (Γιοχάνες Βερμέερ), Τζούντι Πάρφιτ (Μαρία Θινς-πεθερά του ζωγράφου), Έσι Ντέιβις (Καταρίνα Βερμέερ-γυναίκα του ζωγράφου), Τομ Γουίλκινσον (Φαν Pάιβεν), Τζοάνα Σκάνλαν (Τάνεκε), Αλακίνα Μαν (Κορνέλια), Κίλιαν Μέρφι (νεαρός Πίτερ), Κρις ΜακΧάλεμ (Πατέρας της Χριτ).

Στη Ντελφτ του 17ου αιώνα, μια πλούσια πόλη της Ολλανδίας, ζουν πλούσιοι και φτωχοί, προτεστάντες και καθολικοί, κύριοι και υπηρέτες. Έτσι όταν η Χριτ μπαίνει υπηρέτρια στο σπίτι του ζωγράφου Βερμέερ (1632-1675), νομίζει πως ξέρει τον ρόλο της: νοικοκυριό, πλυσίματα και φροντίδα των πολλών παιδιών του ζωγράφου. Επίσης, νιώθει ικανή να τα βγάλει πέρα με την τρομερή πεθερά του, τη νευρική κι αισθησιακή γυναίκα του και τη ζηλόφθονη υπηρέτριά τους. Εκείνο που κανείς δεν περιμένει είναι πως η διακριτικότητα και η εξυπνάδα της Χριτ, όπως και η γοητεία που ασκούν πάνω της οι πίνακες του ζωγράφου, θα την οδηγήσουν μοιραία στον κόσμο του. Καθώς γίνεται σιγά σιγά μέρος του έργου του, η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει, δημιουργώντας εντάσεις κι εσφαλμένες εντυπώσεις μέσα στο σπίτι, κι ακόμη -καθώς το σκάνδαλο διαρρέει- αναταραχή και ψιθύρους στην πόλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: