ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΠΑ

(HABEMUS PAPAM)
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου | Προβολές 20:00 & 22:00
Κομεντί | Διάρκεια: 102′
Σκηνοθεσία Νάνι Μορέτι
Με τους: Μισέλ Πικολί, Νάνι Μορέτι, Γιέρζι Στουρ
Ο νεοεκλεγείς πάπας παθαίνει κρίση πανικού και αρνείται να βγει στο μπαλκόνι του Άγιου Πέτρου για να χαιρετήσει τους πιστούς. Έντρομοι, οι άνθρωποι του Βατικανού απευθύνονται σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος είναι άθεος, για να τον μεταπείσει.


Κριτική από το φεστιβάλ Καννών 2011
Το φιλμ «ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΠΑ! (HABEMUS PAPAM)» του Νάνι Μορέτι, προκαλεί αρκετά τολμηρά, την σχέση του Ιταλικού κινηματογράφου και των επίσημων θεσμών, αφού δε διστάζει να «επιτεθεί» στον ίδιο τον Παπικό θεσμό. Επικεντρώνεται στην πολιτική κρίση που ακολουθεί, όταν ο εκλεγμένος για την θέση του Πάπα, καρδινάλιος, ξαφνικά αμφιβάλλει (!) για την ικανότητά του να πάρει αυτή την θέση. Τι συμβαίνει με την θεία έμπνευση του Κογκλάβιου; Πως θα ανταπεξέλθουν σ’ αυτή την απρόσμενη εξέλιξη τα μέλη του… και κυρίως…πως θα αντιδράσουν τα πλήθη των πιστών όταν δουν το σύμβολο της πίστης τους επί της γης, να διστάζει να «πιει το ποτήριον τούτον»;
Ο Μορέτι, ίσως, να βάζει πλώρη νωρίς – νωρίς για τον Χρυσό Φοίνικα, όταν μέσα στην ίδια ιστορία, κυριαρχούν το οντολογικό δράμα, η σάτιρα, η συνύπαρξη υλισμού και πνεύματος και το θέατρο της ζωής. Στο φινάλε – γροθιά στο στομάχι από εικόνες με πλαστικότητα εμπνευσμένη από την αναγέννηση, οι μάσκες πέφτουν και τότε πλέον χωρίς υποταγή σε κανενός είδους αυθεντία, αλλά ακούγοντας καθαρά τα κελεύσματα της κατάδυσης στην καρδιά, πρέπει μόνοι να βαδίσουμε προς ένα απελευθερωτικό μέλλον! Με την δεύτερη ματιά ακόμα ανώτερο απ’ ότι στην πρώτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: